Kulturnat 2013

Det Samfundsvidenskabelige Fakultet inviterede på Kulturnatten den 11. oktober 2013 indenfor på Københavns gamle Kommunehospital i anledning af 150 året for hospitaltets opførelse.

Der var mulighed for at høre foredrag om Kommunehospitalets historie fra 1850’erne og frem til i dag.

  • Hvorfor blev hospitalet i sin tid bygget?
  • Hvordan fungerede det som hospital?
  • Hvordan var overgangen til universitet?
  • Hvordan bliver bygningerne brugt i dag?

Hver hele time fra kl. 18 til kl. 22 kunne man følge med på en guidet tur rundt på hele området, hvor man kunne mærke hospitalsstemningen efter mørkets frembrud og høre historier om livet på hospitalet dengang og nu.

Blandt andet førte turen op under kuplen, hvor man kunne se den kirke, som ligger ubenyttet hen her. Også rummet hvor Kong Frederik den 9. døde i 1972 kunne ses, ligesom man kunne høre historien om en tidligere ansat, som endte med at vinde en Nobelpris!

Der blev også fortalt om hvordan bygningerne fungerer i dag, hvor de er arbejdsplads for omkring 7000 studerende og over 900 medarbejdere på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og dele af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

I kantinen kunne man 'spise som en hospitalsgæst' og købe nogle udvalgte retter fra hospitalsmenuen fra 1863, som var peppet lidt op, så de passede til CSS og den daværende kantines (Simply Cookings) sunde koncept anno 2013. Der var retter fra både 'den bedst'e og 'den almindelige pleje'.

I anledning af Kommunehospitalets 150 års jubilæum var der i samarbejde med Københavns Museum lavet en jubilæumsudstilling. På rundvisningerne kom man forbi højdepunkterne på udstillingen, men udstillingen kunne selvfølgelig også ses på egen hånd. Se en smagsprøve her.

Her følger en række stemningsbilleder fra aftenen.

Gæster klar til rundvisning ved bygning 35
Gæster klar til rundvisning ved bygning 35
Hospitalskirken
Hospitalskirken
Vindeltrappe
Vindeltrappe fra bygning 1, 1. sal, som går op til hospitalskirkens kor
Prædikestolen i hospitalskirken
Predikestolen i hospitalskirken
Tidligere sengestue - nu undervisningslokale
Tidligere sengestue - nu undervisningslokale
Nedgangen til Atomkælderen
Nedgangen til Atomkælderen
Svømmebassin
Terapibassinet fra den tidligerere fysiurgiske afdeling
Christian Hansen Auditorium - forhald
Forhallen i det nybyggede Christian Hansen Auditorium - opkaldt efter arkitekt Christian Hansen, som har tegnet det oprindelige Kommunehospital
Lysinstitut
''Finsens Medicinske Lysinstitut' - her blev patienter behandlet for forskellige hudsygdomme vha. lys. Opkaldt efter Niels Finsen (første danske Nobel-pristager i medicin)