Køkkenpersonale på KH. Kilde: Birthe Rønne et al 'Københavns Kommunehospital. Hospital, arbejdsplads og uddannelsessted gennem 125 år

Køkkenpersonale på KH. Kilde: Birthe Rønne et al 'Københavns Kommunehospital. Hospital, arbejdsplads og uddannelsessted gennem 125 år

Køkken

Hospitalets køkken

Kommunehospitalets køkken rå i kælderen, hvor Café Kommunen i dag holder til. Omkring midten af 1900-tallet var køkkenfunktionen enkel og upraktisk. Der var ikke de store krav til hygiejne og f.eks. blev mælk hældt over i spande fra 50-liters junger. I køkkenet blev den varme mad øst op i beholdere og båret op på åg. Opbæring tog tid og som regel var maden halvkold, inden den nåede frem til patienterne.

Typisk institutionel mad

Køkkenets udvalg var begrænset for 100 år siden. Grønsager og frugt var sæsonvarer. Det betød, at vinterens grønsager var grøn- og hvidkål, rosenkål, gulerødder og hengemte vinterkartofler. Frugt var henkogt eller syltet. Kostplanen indeholdt grød- og mælkeretter samt kød- og fiskeretter tilberedt som typisk institutionsmad.

Langsomme forbedringer

I 1960’erneskete der omsider forbedringer. Man fik surmælksprodukter og papkartoner og omkring 1964 blev det tilladt at servere ymer, æg og juice om morgenen. Tidligere krævede det lægeordination. Et nyt distributionssystem forkortede ekspeditionstiden og køkkenpersonalet kunne nu servere maden varm og mere indbydende.

Køkkenet på Kommunehospitalet ca. 1995